VITAMIN D

Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία προέρχεται κυρίως από ενδογενή σύνθεση με τη δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα, ενώ προσλαμβάνεται και με τις τροφές, σε μικρότερο, όμως, ποσοστό.
Εμφανίζεται σε δύο μορφές, τη βιταμίνη D3 που συνήθως παράγεται στον οργανισμό και τη βιταμίνη D2 που προσλαμβάνεται κυρίως με τις τροφές (λιπαρά ψάρια, κόκκινο κρέας, συκώτι, αυγά, μανιτάρια, κ.ά.).
Η επάρκειά της είναι σημαντική, καθώς συμβάλλει στη συνολική υγεία του οργανισμού, ασκώντας τη δράση της σχεδόν σε όλα τα όργανα του σώματος. Συγκεκριμένα:
- ρυθμίζει τον μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου
- προάγει την καλή υγεία του μυοσκελετικού και του νευρικού συστήματος
- δρα στη μείωση των φλεγμονών και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
- συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος
- προάγει την κυτταρική διαφοροποίηση
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με την τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών και τη μειωμένη έκθεση στον ήλιο, έχει επιφέρει παγκοσμίως σημαντική ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Το ίδιο παρατηρείται και στην χώρα μας, παρά τη μεγάλη ηλιοφάνεια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυξημένος κίνδυνος έλλειψης της βιταμίνης D παρατηρείται, επίσης, σε:
- υπερβολική χρήση αντηλιακών
- άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα
- παχυσαρκία
- βρέφη που θηλάζουν
- ηλικιωμένους
- μετεμμηνοπαυσιακές ή γυναίκες που θηλάζουν
- σύνδρομα δυσαπορρόφησης
- ηπατικές και νεφρικές παθήσεις
- χρήση διαφόρων φαρμάκων
Σε περιπτώσεις που παρατηρείται ανεπάρκεια ή έλλειψή της, συστήνεται, με τη σύμφωνη γνώμη ιατρού, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής (προτιμάται συνήθως η βιταμίνη D3 σε σχέση με τη βιταμίνη D2 λόγω μεγαλύτερης δραστικότητας).